Nature Activity Services

Luontomatkailupalvelut

Aktiviteten in der Natur

FI EN

Kiiminkijoki

Kiiminkijoki on lajissaan ainutlaatuinen koskimelontareitti omatoimiseen ja ohjattuun vaeltamiseen.  Aloittelijoille ja kokeneimmillekin joki tarjoaa upean ympäristön erittäin vaihtelevien osuuksiensa ansiosta. Luonnontilaisena ja vapaana se suo retkeilijälle vaihtelevat maisemat nivoineen, koskineen ja suvantoineen. Koskikalastuskohteita ja taukopaikkoja on pääuomalla koko matkalla sopivin välimatkoin Puolangalta Perämerelle.

Kosket ovat pääosin I-luokan, mutta tulva-aikoina voidaan osa koskista luokitellaan II-III luokkaan. Niitä ovat Kalliuskoski Puolangalla, Kurimonkoski Utajärvellä, Huosiuskoski ja Inninkoski Ylikiimingin alueella sekä Koitelinkoski Kiimingin alueella. Nämä on vasta-alkajan paras ohittaa maitse varsinkin tulva-aikoina ja erittäin vähän veden aikana. Ylikiiminki ja Kiiminki kuuluvat Ouluun.

Vauhdikkain eli koskirikkain jakso alkaa Utajärven Juorkunasta Perjakan koskelta päätyen Ylivuotolle n. 25 km:n jaksolla. 

Ylivuoton tienoilla Utajärven ja Ylikiimingin (nyk. Oulun) rajamailla ryöppyää yli puolen kilometrin Huosiuskoski ja edelleen Huosiuslammin suvannon jälkeen mutkittelee ihastuttava Koirakoski. Inninkosken koskijaksoilla, joka on lähes 1 km, on taukopaikka ja erityiskalastusalue. Inninkoski onkin päiväkävijälle erinomainen pistäytymiskohde, jossa voi perheen kanssa kävellä rantametsän poluilla ja tutustua vaikka muurahaisten elämään lasten kanssa.  

Usealla lailla suojeltu vapaa joki kuuluu kansainväliseen Project Aqua tutkimus- ja opetusohjelmaan. Vaelluskalat erityisesti ovat tarkan suojelun alla. Viime vuosikymmenien aikana harjoitettu tehometsätalous ja turvetuotantoalueet jopa joen läheisyydessä ja sen vesistöalueella ovat pahin uhka hyvin alkaneelle vaelluskalakantojen palaamiselle. Suomessa vaelluskaloille vapaita jokia on vain muutamia. Näiden suojelu ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä maassamme.

 

Vuoton Joutsen

Vuoton Joutsen
Puolangantie 2415
91300 Ylikiiminki
+358-400 183 035
info(at)vuotonjoutsen.com
Facebook

Ylivuoton vesia
Kalaa Kiiminkijoesta
Puolukat Juomaa lhteest
Web-suunnittelu: Tmi MikaLinkki
Das Template von wbce.org
mit optionaler Seitenspalte und Fusszeile

Web-design: Tmi MikaLinkki
Das Template von wbce.org mit optionaler Seitenspalte und Fusszeile